Jdi na obsah Jdi na menu

Informace SVS

2. 2. 2024

Státní veterinární správa

Městská veterinární správa v Praze

Zajištění kontroly zdraví u volně žijící zvěře v roce 2024

Zajištění odběru vzorků dle metodiky kontroly zdraví zvířat na rok 2024

A Povinné úkony hrazené ze státního rozpočtu:

1. Vyšetření volně žijících ptáků na aviární influenzu: Vyšetření vzorků odebraných od nalezených nemocných nebo uhynulých ptáků. Odebírá se celý pták nebo kloakální a tracheální/ orofaryngeální výtěr. Monitoring na aviární influenzu bude zaměřen především na hromadné úhyny ptáků (5 ks a více) nebo při klinickém podezření na nákazu (ztráta plachosti, ospalost, obtíže při pohybu, výtok z očí nebo z dýchacích otvorů často lehce zbarvený krví, ztížené dýchání, načepýřené peří, otok hlavy a očních víček, stáčení hlavy na záda, krváceniny na běhácích). Nález uhynulých ptáků je možné též nahlásit operačnímu středisku krizového štábu (OSKŠ) Magistrátu hl. m. Praha, tel: 222 022 200 – 201. Odběr vzorků a vyplnění objednávky k vyšetření je třeba dohodnout s úředními veterinárními lékaři MěVS v Praze SVS. Telefon pohotovostní: 720 995 214.

2. Vyšetření divokých prasat: Vyšetření na klasický mor prasat a africký mor prasat. U všech nalezených uhynulých divokých prasat i sražených dopravními prostředky!!! Pokyny k odběru vzorků na AMP do odběrových souprav dle dopisu Č. j.: SVS/2020/036088-A ze dne 2.4.2020 a upřesněny 14.5.2020, 9.9.2021, 29.6.2023 elektronicky e-mailem: 1. Odběr vzorků bude prováděn z kadáveru o hmotnosti nad 15 kg. Kadávery do hmotnosti 15 kg mohou být odváženy do SVÚ Praha celé. Uživatelům honiteb dle rozdělovníku 2 2. Nález kadáveru divokého prasete nahlásit na MěVS v Praze SVS pohotovostní linka: 720 995 214. Pohotovost sdělí emailovou adresu pro zaslání níže uvedených dokumentů:  nahlásit údaje (nebo zaslat foto vyplněné žádanky) o praseti, druh vzorku, lokalitě nálezu (nejlépe GPS), nálezci, zaslat foto kadáveru.  vyplnit údaje do žádanky + informaci „Plátce MěVS“. Žádanku přiložit k odběrovým soupravám, včetně druhu odebraných vzorků 3. Odebrat vzorky (orgánů, nebo kosti, nebo krve apod.) do odběrovek + přiložit pírko + žádanku. Odvézt do SVÚ Praha, Sídlištní 136/24, 165 03 Praha 6. 4. Po odběru vzorků kadáver musí být asanován:  zakopáním a dezinfekci místa vápnem, nebo  odvozem asanační službou (svozná linka ASAVETu např. tel.: 604 414 635) – asanaci hradí uživatel honitby 5. Za odevzdání vzorků s pírkem od 1 kadáveru divokého prasete k vyšetření do SVÚ Praha vyplatí MěVS v Praze SVS nálezné ve výši 2 000,- Kč. Vyplněný formulář potvrzení o převzetí černé zvěře odevzdat na MěVS v Praze SVS, Na Kozačce 870/3, Praha 2, 120 00 Praha 2, případně kontaktovat p. Radanu Havlovou r.havlova.kvsa@svscr.cz  V případě Vašeho požadavku na zpracování nalezeného úhynu zužitkovatelného sraženého divočáka po označení plombou v souladu s odst. 1 § 49 zákona o myslivosti, je nutné postupovat podle instrukcí veterinární správy – volat 720 995 214 – (veterinář po domluvě určí odběr vzorků a převzetí pro vyšetření na AMP, KMP) - NEVYPLÁCENO NÁLEZNÉ!! Vyšetření na trichinelózu divokých prasat. Odlovená divoká prasata pro osobní spotřebu uživatelem honitby nebo oprávněným účastníkem lovu, a to ve své domácnosti nebo určených k prodeji přímo spotřebiteli pro spotřebu v jeho domácnosti, nebo určených k dodání do maloobchodní prodejny musí být vyšetřena na trichinelózu ve schválené laboratoři (např. SVÚ Praha). Ze státního rozpočtu se hradí pouze laboratorní vyšetření provedené v SVÚ trávicí metodou základě řádně vyplněné objednávky laboratorního vyšetření a současně dodaného ocásku „pírka“.

3. Vyšetření lišek a psíků mývalovitých: Vyšetření lišek a psíků mývalovitých na vzteklinu. Vyšetřují se zvířata uhynulá, utracená, případně ulovená s indikací k tomuto vyšetření. Jako státní zakázku lze vyšetřit celkem na celém území hl. m. Prahy 16 lišek/ psíků mývalovitých, tj. 1 – 2 lišky/psíků na honitbu po předchozí dohodě s veterinárním inspektorem MěVS v Praze SVS. Za odevzdanou lišku k vyšetření do SVÚ Praha se vyplatí zástřelné, nálezné 380,- Kč. Vyšetření lišek a psíků mývalovitých na echinokokózu. Vyšetření se provádí u 4 zvířat odlovených nebo uhynulých na 100 km2 za rok, tj. celkem na celém území hl. m. Prahy 16 lišek/ psíků mývalovitých.

Celé znění zašleme na požádání v elektronické podobě ve formátu pdf.

Kontaktujte mysliveckého hospodáře nebo předsedu nebo honebního starostu.